ГРАД ЛЮБИМЕЦ

 

 

Община Любимец са намира в източната част на Хасковска област. Заема територия от 335 км2 и се нарежда на шесто място в областта по този показател. На изток граничи с община Свиленград и Република Гърция, на юг - с община Ивайловград и на запад - с общините Маджарово и Харманли.

 

Населението на общината наброява 10 706 души. Средната географска гъстота е 32 д/км2 при 54 д/км2 за областта и 75 д/км2 за страната. По този показател общината се нарежда на седмо място в България.

 

Община Любимец има изключително добро транспортно-географско положение. През землището на общината и през самия град Любимец преминават международния път Е-80, който свързва Западна и Централна Европа през София, Пловдив, Хасково, Любимец и Свиленград с Истанбул, Близкия изток, Азия и Северна Африка. Край Любимец ще примине и автомагистрала"Марица", която има същото направление както Е-80. Освен шосейният коридор от тук преминава и ж.п. линията от Западната и Централна Европа през София-Пловдив-Димитровград-Любимец за Свиленград, Истанбул и Близкия Изток. Електрафицирането на участъка Пловдив-Свиленград ще подобри транспортабилитета на територията на община Любимец.

 


Прогнозата за времето
в гр. Любимец