МЕДИИТЕ ЗА НАС

 

GLOBAL CHILDREN'S CHALLENGE

Тази учебна година учениците от 1 „а” и 3 „а” клас от НУ „Хр. Ботев” ще участват в нов проект „Световно предизвикателство за деца 2012”. Класните ръководители на двата класа Виолета Бойкова и Дочка Кючукова са подали проекти, с които заявяват желанието си за участие и така по необичаен и много забавен начин ще стимулират физическата активност на децата в началното училище.

Проектът Global Children's Challenge (Световно предизвикателство за деца) се организира за втора поредна година. Той е насочен към борба с наднорменото тегло при децата и заседналия начин на живот. Проектът е с продължение 50 дни, а през това враме децата ще носят педометър (крачкомер) и всеки ден се отчита колко крачки са направили. Учителят вписва данните в сайт, а броят на  крачките се преобразува в километри. Класът се придвижва напред в околосветското виртуално пътешествие като един отбор и всеки ден стига до географски забележителности. Общият брой на дестинациите е 52, като включват забележителности от България и света. Учителят запознава децата с тези места и им показва снимки от тях. По този начин децата се мотивират да се движат повече, за да стигнат по-далече и да видят повече места. Така учениците ще могат да си направят едно виртуално пътешествие из целия свят.

Проектът е уникален с това, че дава възможност на учениците да разберат повече за културни и исторически забележителности от цял свят, като в същото време се стимулира и тяхната физическа активност и работа в екип. За да се стигне до нов обект, всеки ученик трябва да се стреми на направи поне 15 000 стъпки на ден.

Освен педометрите, в пратките има и специална тетрадка за всеки ученик, в която да записва данните си, ръководство за учителя и т.н. Всичко това се предоставя напълно безплатно на училището.

Предизвикателството започва на 19 септември и приключва на 07 ноември тази година.

Второкласници учат математика по канадска методика

 

Г-жа Дочка Кючукова по време на церемонията "Учител на годината 2011"
 

Новините по TV7

20 деца от Любимец ще изучават математика през новата учебна година по новия метод Jump Math. Преподавател на второкласниците от НУ „Христо Ботев” е Дочка Кючукова, която е една от малкото начални учители в региона, преминали обучение в новаторския метод. Г-жа Кючукова взе първа награда в своята категория на церемонията „Учител на годината“ за 2011 г., за което бе наградена с грамота и плакет по повод 24 май. През миналата година пък тя спечели трета награда на Петата национална конференция в София „Училището – желана територия на ученика”.  

През учебната 2011/2012 година по методиката Jump Math ще се обучават 741 деца от 36 училища в страната. Всъщност България е първата неанглийско-говоряща страна, която въвежда Jump Math, като през миналата учебна година се е работило само с един 3-ти и един 4-ти клас в София.

Jump Math не променя програмата или материала, който се преподава, нито класната структура на обучение. Системата променя отношението на учителя към децата, както и отношението на децата към учителя и математиката. Резултатът от тази промяна според поддръжниците на методиката е феноменален.

Всички деца в един средностатистически клас стават отличници по математика и учат с голямо желание. В основата е създаването на сигурна и окуражаваща среда с възможност за всяко дете да бъде успешно. Дават се специално подрбани задачи на стъпки по такав начин, че всяко дете да може да ги разбере и да придобие увереност за повече. Това създава позитивна обратна връзка у децата, мотивира ги вътрешно и крайните резултати са над максималните изисквания на образователната система.

Jump Math е методика за преподаване на математика с пълен набор учебни материали за ученици и подробни инструкции за учители, разработена от Джон Майтън – математик от Университета на Торонто. Първоначално методиката е била разработена по метода на пробите и грешките за подпомагане на изоставащи ученици преди повече от 15 години. Всички принципи и похвати са следствие от реална работа с деца и натрупан опит от преподаване в различни условия. В момента 5-6 хиляди деца се учат по тази система в няколко провинции на Канада и няколко училища в Англия и САЩ.

 


УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА - БЪЛГАРИЯ 2011

На 25 май 2011 г.  в град София се проведе първата церемония на неправителствена организация - фондация Кузманов, чиято цел е да открие и  отличи най-добрите учители на България. Номинациите  на изявените учители бяха направени в три катерории- от работодател, от ученици или родители, от колеги. Във всяка една категория  комисия определи кой от номинираните да стане учител на годината.

В категорията "учител- учител"   наградата беше присъдена на Дочка Кючукова- главен учител в нашето училище.

Поздравления за полученото признание и нови успехи на целия педагогически колектив  на НУ "Христо Ботев

 

 

 

 

ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС - "УЧИЛИЩЕТО - ЖЕЛАНА ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИКА"

Шести национален конкурс "Училището - желана територия на ученика" се проведе в рамките на три дни 30.09 - 01.10. 2011 г. в парк-хотел Витоша  гр. София. И тази година форматът на националния конкурс  събра секционните заседания с огромен брой иновативни практики и доклади  в трите направления. За поредна година нашето училище имаше свой представител на престижния форум.
 

Г-жа дочка Кючукова представи своята иновативна практика с доклад на тема" Електронните уроци по математика-необходимост или лукс" в първото  направление на конкурса - "Педагогически иновационни методи и технологии за формиране на ключови компетентности". За втори пореден път тя се пребори за третото място.

 

Пожелаваме и нови  творчески успехи в професионалната кариера!