Детето в училищеКакви са проблемите, които децата срещат за първи път в училище?

https://prikachi.com/images/320/3148320m.gif Някои деца са нервни или дори изплашени през първия учебен ден заради всички нови неща: нови учители, нови приятели, ново училище. Когато детето за първи път отива на училище, то може да се чувства неохотно или да плаче, когато го оставяте пред вратите на училището. Не всяко дете е готово да тръгне на училище в тази възраст. Много зависи от това дали преди е играло с други деца и е срещало непознати. Дете, което си играе с други деца няма да срещне трудност с отиването на училище, докато дете, което няма много приятелчета, с които да си играе, а е винаги с майка си, ще мрази идеята за разделянето от нея. Нормално е, първото дете да има проблеми при тръгването на училище. В такива случаи на възмущение от детето, най-добре е да не го насилвате, в противен случай е вероятно да се загнезди в него постоянна неохота към училището. Водете детето до училище няколко дни и го успокойте, че вие ще го посрещнете след училище. Бавно то ще се адаптира към неговата нова околна среда.

При по-голямото дете, неохотата да отива на училище може да се дължи на насилие или дразнене в училище. То може да боледува, да отсъства от училище или да е наказано от учител. То може да  има здравословни проблеми. Промяната на училището обикновено не е полезно в тези случаи. Дразненето в училище може да е заради неспособност да се изговарят правилно определени думи или звуци, непохватност, затлъстяване и с деца, които се опитват да се харесат на учителя. Такива деца обикновено са твърде защитени у дома и нямат нормалното поведение да се защитят.

 

Каква е ролята на родителите?

Родителят трябва да бъде загрижен и активно да проявява инререс какво детето прави в училище, какви са неговите резултати и да обсъжда и дискутира всичко за училище с него. Разберете какво детето мисли за присъствието в училище и кои са неговите приятели. Посещавайте родителските срещи! Доверявайте се повече на съветите на учителя, понеже той по-добре познава поведението на детето ви в училище. Гледайте на него като на партньор и не го обвинявайте, ако искрено сподели проблемите с вашето дете. Много родители не се интересуват в кой клас или на какво ниво са децата им. Повечето родители си представят детето в училище от техния собствен опит. Това може да не е най-добрият вариант. Те трябва да гледат на училището от гледната точка на детето, как то се държи в новото обкръжение, какво мисли, как се справя и разрешава различните въпроси и проблеми.

 

Какво да правя, ако детето се представя зле в училище?

https://prikachi.com/images/319/3148319s.gifКогато детето се представя зле в училище, не обвинявайте училището или учителя. Може да има много причини за това. Детето може да няма големи възможности и да трябва да се състезава с по-можещи деца. Това понякога създава ненужна обида, напрежение и чувство за неспособност и некомпетентност в детето. Възможно е и детето ви да има трудности с приспособяването и нагласата. Друга причина може да бъде, че то е пропуснало много дни от училище заради болест.

Често и домашната околна среда е отговорна за лошото представяне на детето в училище. Каращите се родители или дом, където детето не получава достатъчно любов, или раждането на друго дете, което получава цялото внимание на родителите, също могат да бъдат причина за лошото представяне на детето. Съществува също така възможност то да не се разбира с учителя. Ако вие забележите това, говорете с учителя и дискутирайте проблема тактично.

 

Как да помогна на детето да се справи с изпитите и състезанията?
 

https://prikachi.com/images/321/3148321x.gifТова са най-тежките дни за детето в училище. То трябва да успее в много състезания и изпити. Важността от изпитите напоследък нараства до такъв размер, че годините на детето са прекарани в постоянен страх от тях. Родителите, вместо да помагат, неизменно увеличават психозата и страха в децата, завършвайки със сериозни проблеми на личноста. Родителите трябва да успокояват децата си отностно изпитите, а не да увеличават тревогата им. Те трябва да помогнат на детето, когато то среща някаква трудност със задачите или уроците в училище. Въпреки, че вие можете да помогнете като направите домашното, вие не можете да се явите на изпитите вместо него. В крайна сметка това само ще направи нещата по-трудни за него. Вие трябва да му помогнете, когато то не може да разбере или не схваща нещо, но не го правете зависимо от вас за абсолютно всичко и го насърчавайте да прави домашното си редовно.

Полагане на изпит
 

https://prikachi.com/images/323/3148323z.gifИзпитите служат за измерване на знанията и уменията на ученика. Често обаче резултатите от тях не дават ясна представа за знанията на ученика поради страха от изпит. Децата, които изпитват силна тревога при мисълта за полагане на изпит, често убеждават сами себе си, че ще се провалят. Те се паникьосват, тъй като въпросите от теста не им изглеждат достатъчно близки до наученото от тях!
Съществуват няколко широко разпространени причини за страха от изпит. Понякога той се дължи на недостатъчна подготовка или умения. Понякога причината за него е негативна нагласа към училището, ниско самочувствие или комбинация от тези фактори.
Уменията за учене могат да помогнат в случай на притеснение от изпит. Способности като например водене на подходящи записки, идентифициране на важната информация и усвояване на начини за запаметяване на важна информация, могат да бъдат от голяма помощ.

Оценките – да подкупваме ли децата
 

https://prikachi.com/images/322/3148322c.gifВсеки родител си е задавал този стар въпрос: “Да подкупвам ли детето, за да си пише домашните?” “Да награждавам ли детето за добри оценки?” Отговорът не е еднозначен.
Всеки е податлив на някаква форма на подкуп в живота. Подкуп е да обещаеш нещо в замяна на определено поведение. Подкупът обаче е свързан с негативни асоциации, докато наградата има положително въздействие. Наградите могат да бъдат лично удовлетворение (да възприемаме себе си положително), социални (получаване на благодарности или похвали от другите) или материални (получаване на конкретна награда).
Повечето деца не са достатъчно зрели, за да получат лично удовлетворение, и затова може да се нуждаят от материални стимули. Материалните награди може да помогнат на детето да се мотивира да подобри поведението си, оценките или определен навик, но те не бива да се използват като единствено средство за постигане на подобрение.  Те трябва постепенно да се намаляват, когато вече не са необходими, и да се заменят с лични или социални награди. Наградите за децата трябва да се дават често и последователно и да бъдат подходящи.
Също така, децата трябва предварително да са наясно с последиците от поведението си. Родителите, които използват последиците като възпитателно средство, трябва също така да ги прилагат последователно. Като разясняват на детето последиците от поведението му, те на практика му дават избор. Ако детето избере да не отговори на очакванията, необходимо е да се приложи съответната последица.
Не е подходяща последица да купите скъпи играчки за написани домашни или за получени високи оценки; от друга страна обаче не е подходящо и да накажете детето за един месец, защото не е отговорило на определено очакване.
За малките деца целите трябва да са краткосрочни, а наградите – малки. С израстването на детето целите могат да станат по-дългосрочни, а наградите или последиците трябва да съответстват на зрелостта му.

 

По материали на https://www.doctorndtv.com/home/default.asp